Blog - De 2e golf

Na een intensieve periode breekt voor velen van ons binnenkort een welverdiende vakantie aan. Misschien in eigen land of toch de grens over nu vele landen hun beleid weer wat versoepeld hebben. Terwijl we allemaal alert zijn op een mogelijke 2e COVID-golf, nemen we de tijd om even terug te kijken. Wat ging goed en wat kan beter? De eerste tussentijdse evaluaties zijn daarom al in volle gang.

Die 2e golf roept bij mij associaties op met wildwater kanoën. Een van mijn hobby’s, die ik de laatste jaren vooral op zee uitoefen. Ideaal is een zee met mooie regelmatige golven van behoorlijke hoogte. Het wachten is dan op de juiste golf en daar surf je dan als het ware vanaf en kan je nog wat leuke trucjes uithalen. In de praktijk zijn er vaak wel golven, maar is de zee daaromheen erg onrustig. Het is dan lastig om de juiste golf te vinden en de zee is veel onvoorspelbaarder. Als je daar middenin zit, is je zicht beperkt en regelmatig gebeurt het dat een golf je overspoelt en je omslaat. Middels het zogenaamde eskimoteren zit je wel weer snel rechtop, maar even ben je dan toch je oriëntatie kwijt.

Een terugblik op de afgelopen periode en de evaluatie moet wat mij betreft daarom ook wel gebeuren vanuit het juiste perspectief. We stonden de afgelopen tijd niet op het strand om de zaken van een afstand te bekijken. We zaten er middenin, werden bijna overspoeld en veel was onzeker en onvoorspelbaar. Je handelt dan dus deels op gevoel. Ik denk dat we dat binnen onze ROAZ regio’s de afgelopen tijd overigens best goed hebben gedaan en dat horen we ook terug, maar er is zeker ruimte voor verbetering. De zee is nu rustiger, we kunnen werken aan onze techniek en ons beter voorbereiden. Hopelijk komen de eventuele volgende golven in een mooi ritmisch tempo en zijn ze minder hoog. Maar onderschat de zee nooit, die is altijd onvoorspelbaar en kan je verrassen. 

Frank de Groot
Manager SpoedZorgNet

Deel deze pagina