Griepmaatregelen

Elk jaar is het spannend wat het komende griepseizoen gaat brengen. Voorspellingen op basis van het verloop van de griep op het zuidelijk halfrond gaan niet altijd op.

Sinds het griepseizoen 2017-2018 is er meer aandacht gekomen voor een hogere vaccinatiegraad voor kwetsbare groepen en zorgpersoneel. Waarom is dit zo belangrijk?
Allereerst ter bescherming van patiënten: zorgpersoneel komt vaak en langdurig met hen in contact. Veel van deze patiënten behoren tot de risicogroepen voor complicaties, hospitalisatie en overlijden ten gevolge van griep. Ook zonder zelf symptomen te hebben, kan men toch anderen besmetten. Daarnaast beschermt vaccinatie de professional zelf tegen het krijgen van de griep (of zorgt voor een veel milder verloop). Als laatste is het beschermen van collega’s van belang. Uitval van personeel zorgt voor hogere werkdruk, en stress kan weer zorgen voor een verlaagde weerstand. Zie ook de infographic ‘Feiten en fabels over de griep’.

Naast vaccinatie krijgt ook het voorkomen van besmetting en overdracht van griep door het nemen van maatregelen in zorginstellingen meer aandacht: regelmatig handen wassen of gebruik alcoholische handgel, nies- en hoesthygiëne en thuis blijven bij ziekte.

Kortom: wees de griep te slim af, haal je #prikkie!
Campagnemateriaal voor zorginstellingen staat in de toolkit op https://voorkomgriep.nl. Het wachtwoord is: prikkie2019 (met kleine letters).

Deel deze pagina