Traumaregistratie

Ziekenhuizen zijn verplicht om alle traumapatiënten te registreren die binnen 48 uur na het ongeval gezien zijn op de Spoedeisende Hulp (SEH) en naar aanleiding daarvan voor het letsel zijn opgenomen in het ziekenhuis, of die worden overgeplaatst naar een ander ziekenhuis of zijn overleden op de SEH.

Bureau SpoedZorgNet coördineert en ondersteunt bij de regionale traumaregistratie in het traumazorgnetwerk. De acht participerende ziekenhuizen (tien SEH-Locaties) zijn zelf verantwoordelijk voor de inclusie van traumapatiënten. De datamanagers van Bureau SpoedZorgNet bezoeken de ziekenhuizen om de dataset te completeren en in te voeren in de database. Vervolgens worden deze data aangevuld met de prehospitale data van de vier ambulancediensten uit de regio. De verzamelde data geven inzicht in patiëntenstromen en uitkomsten van traumazorg. Daarnaast wordt de database gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en vormt een belangrijke bron voor de ziekenhuizen om kwaliteitsindicatoren te berekenen.

Utstein dataset
Van alle patiënten wordt de Utstein dataset geregistreerd. Deze dataset kan worden opgedeeld in zes onderdelen, te weten: patiëntkarakteristieken (zoals geslacht en leeftijd), prehospitaal (zoals vervoerswijze en aanrijdtijden), SEH-bezoek (zoals aankomsttijd en vitale parameters), letsels (vanaf 2015 volgens de AIS 2008-systematiek), opnamegegevens (zoals opnameduur en ontslagbestemming) en uitkomst van traumazorg (mortaliteit en Ws-analyse).

Deel deze pagina